Eddigi tevékenységeink röviden

Legelső tevékenységünk az épület életveszélyes állapotának megszüntetése volt, amit kőműves munkákkal, önkéntes tevékenységgel, felajánlott építőanyagok segítségével oldottunk meg. Később elnyert pályázati forrásból szinte az egész tetőt lecseréltük, felajánlott cserepeket használtunk, új gerendákat, léceket vásároltunk.
Másik pályázati forrásból nyílászárókat, 3 ablakot építettünk be. Ezek végeztével külső és belső vakolási munkákat végeztünk szintén önkéntes munkával. Bevezettettük a villamos áramot. Az épület környezetét elrendeztük, veszélyes fákat vágattunk ki, virágokat ültettünk.
Programok: a füstölő projekt elindítása óta több programot és rendezvényt tartottunk már.
Tavasszal tartjuk hagyományőrző jelleggel a füstölő ünnepet arra emlékezve, hogy ebben az időszakban zárt be végleg a füstölő. Ilyenkor közös főzéssel, kötetlen beszélgetéssel, kiállítás tárlat vezetéssel, kirándulással emlékezünk a régi időkre. Legutóbb kb. 70 résztvevő vett részt. Emlékezetes programelem volt az élőlánc megalkotása, amikor a résztvevőkkel kézen fogva körbeálltuk az épületet, ezzel kifejezve összetartozásunkat és közös szándékunkat.
A 100 éves füstölő ünnepélyes átadása a hagyományos bányásznap részeként valósult meg. A Pécsi Helyi Akciócsoport támogatásával megvalósult rendezvény nagyon nagy esemény volt a füstölő életében. Ekkor már a felújítási munkálatok nagy része elkészült, így méltóképpen tudtuk fogadni a mintegy 200 látogatót, érdeklődőt. Felnőtteknek és gyerekeknek szóló programok egyaránt voltak. Nagyon megtiszteltetés volt, hogy az ünnepélyes átadást Pécs alpolgármestere végezte el. Az épület egyik helyiségét meghagytuk eredeti állapotában. Ez a szoba most is fekete kormos falu, még benne van a tűzrakó hely, a mennyezetről lógnak a kampók, ahova a húsárut akasztották. Itt még most évtizedek után is érezhető a sonka illat. Itt hoztuk létre egy kiállítást, ami a régi disznóvágások kellékeit mutatja be.
Az itt bemutatott tárgyak, fotók helyi lakosok felajánlásai. Ilyen kiállítás tudtunkkal jelenleg nincs az országban.
Településünkön igen sok a hátrányos helyzetű lakos. Kistelepülés lévén ismerjük egymás problémáját, nehézségeit. Így nem mehetünk el tétlenül társaink problémái mellett.
A fiatalokat igen érzékenyen érintette, hogy egyes társaik milyen nehéz helyzetben vannak. Ezért összefogva társaikért megszerveztek karácsony előtt egy ruha és tartósélelmiszer adománygyűjtést. Kiosztásra került kb. 50 élelmiszer és ruhacsomag. Ennek kapcsán tervezzük egy adománypont kialakítását, ahol fogadni, tárolni és továbbosztani tudjuk a felajánlásokat.